Biologisch

In 1996 zijn we omgeschakeld naar biologische landbouw, omdat dit beter paste bij onze overtuiging over duurzaam produceren met het oog op welzijn en milieu en omdat we toe waren aan een nieuwe uitdaging. In de biologische landbouw wordt er geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen en medicijnen worden beperkt gebruikt en als ze toch gebruikt worden is de periode dat de melk niet voor consumptie gebruikt wordt twee keer zolang als op niet biologische bedrijven. Door deze maatregelen voorkomen we residuen van voor de gezondheid schadelijke stoffen in de melk.

In de biologische landbouw wordt er ook geen gebruik gemaakt van kunstmest, dit heeft de volgende voordelen:

- Er komen meer wormen en insectenlarven in de bodem voor, waarvan o.a. de weidevogels kunnen profiteren.

- Het bespaart veel energie, omdat er voor de productie van kunstmest veel aardgas nodig is.

- Het gras krijgt een sterker wortelgestel, meer tijd om te groeien en is er meer plaats voor andere kruiden en grassen, zodat de koeien een gevarieerder rantsoen voorgeschoteld krijgen.

Door een natuurlijkere manier van landbouw waarin niet alles zo snel en veel mogelijk hoeft te groeien, neemt de gezondheid van het land, het gras, de koe, de melk en uiteindelijk de mens toe. Uit een recent onderzoek blijkt bijvoorbeeld weer dat biologische melk van nature meer gezonde vetzuren bevat dan niet biologische melk.

Biologische producten zijn te herkennen aan het Eko-keurmerk en verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkels, een groot aantal supermarkten en via verschillende afhaaldiensten. Kijk voor meer informatie over biologische landbouw op de sites van platform Biologica en SKAL