Onze boerderij

Op onze boerderij houden we 70 melkkoeien en ongeveer evenveel jongvee. De koeien zijn van het ras Holstein-Frisian, dit is een zwartbont melkras. De melk van de koeien verkopen we vers in de (melktap www.degroenehofstee.nl/verkoop), maar het grootste deel gaat naar de melkfabriek. Deze melk is verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkels en supermarkten onder het merk De Groene Koe www.degroenekoe.nl

Om koeien melk te laten geven moeten ze ieder jaar een kalfje krijgen. Een koe die gaat kalven, doen we in een strohok in dezelfde schuur waar ook de andere koeien zijn, regelmatig staat de koe al te wachten om het hok in te kunnen. Het kalven in een apart hok met zicht op de koppel past goed bij het natuurlijke gedrag van de koeien, want als koeien moeten kalven in de natuur zonderen ze zich ook af, maar houden ze wel zicht op de kudde. De koeien blijven na het kalven 3 dagen met hun kalfje in het strohok, daarna gaat de koe weer terug naar de koppel.

Alle vrouwelijke kalfjes blijven op de boerderij tot ze twee jaar oud zijn en weer kalven. Als ze gekalfd hebben gaan we ze zelf melken of we verkopen ze aan een andere boer. De stierkalfjes verkopen we als ze 10 dagen oud zijn aan een biologische vleeskalverhouder. Op dit bedrijf worden de kalfjes gehouden in een strostal en mogen ze de wei in, op zijn site www.ecofields.nl zijn hier mooie filmpjes van te zien.

Bij de boerderij ligt 50 hectare land, vergelijkbaar met ongeveer 100 voetbalvelden, waar alleen gras geteeld wordt, omdat de hoge waterstand en de klei op veen grond het telen van andere gewassen niet mogelijk maakt. De koeien gaan in het voorjaar de wei in als het land droog genoeg is om de koeien te dragen. In het voorjaar en de herfst gaan ze overdag naar buiten. In de zomer zijn de koeien dag en nacht in de wei en komen ze alleen twee keer per dag in de stal om gemolken te worden.

In de winter blijven de koeien in de stal, daar kunnen ze in de ligbox liggen in een dikke laag zaagsel . De koeien eten dan van het gras dat tijdens de zomer geoogst is.